Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. Om het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen neemt het kabinet strengere maatregelen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het leven overdag (school, werk, sport, enzovoorts) door, maar wel met aanvullende regels.
Tussen 17.00 uur en 5.00 uur is bijna alles gesloten. De maatregelen zijn ingegaan op zondag 28 november om 05.00 uur en gelden in ieder geval tot zondag 19 december 2021. In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste veranderingen voor u op een rij.
Maatregelen vanaf 28 november
- Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
- 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassenen vanaf 18 jaar. Dit geldt niet tijdens het beoefenen van sporten waarbij het houden van 1,5 meter niet mogelijk is.
- Er geldt een sluitingstijd voor binnen- én buitensportlocaties inclusief horecafaciliteiten tussen 17.00 uur en 05.00 uur.
- Individueel buitensporten in de openbare ruimte is na 17.00 uur gewoon mogelijk;
- Georganiseerd buitensporten na 17.00 uur is toegestaan met maximaal 4 personen (exclusief instructeur) en op 1,5 meter afstand.
- Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 uur en 05.00 uur niet toegestaan. Topsporters mogen wel trainen en wedstrijden spelen (zonder publiek) na 17.00 uur.
- Zwembaden zijn dicht tussen 17.00 uur en 05.00 uur, ook voor zwemles.
Op de momenten dat er wel gesport kan worden op binnen- en buitensportlocaties geldt:
- Voor publieke binnenruimtes van sportlocaties, zoals sportkantines, kleedkamers en toiletten, is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar.
Bij verplaatsing binnen een locatie waar een coronatoegangsbewijs geldt, is het dragen van een mondkapje verplicht. De 1,5 meter geldt hierbij ook te allen tijde, zoals bijvoorbeeld in sportkantines. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn. In de praktijk komt dit neer op een derde van de reguliere capaciteit.
Maatregelen die nog steeds gelden
De nieuwe maatregelen komen bovenop de maatregelen die vanaf 13 november al gelden, namelijk:
- Publiek bij binnen- én buitensport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan.
- In de horeca, en dus ook sportkantines, is zowel binnen als op buitenterrassen naast een coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar ook een vaste zitplaats verplicht. Dit geldt ook voor zwembaden, tennishallen, golfaccommodaties, enzovoorts. En sporten in de horeca als bowling en darts.
- Afhalen van consumpties in de sportkantine van een buitenlocatie valt niet onder de coronatoegangsbewijsplicht, maar een mondkapje is dan wel verplicht en het afhaalpunt moet goed afgescheiden zijn, zodat de mensen die afhalen niet mengen met de andere aanwezigen in de kantine.
- Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor vrijwilligers en professionals die functioneel aanwezig moeten zijn, zoals trainers, coaches, onderhoudsprofessionals, arbitrage, begeleiders van sporten met een beperking en vrijwilligers. Dit geldt ook voor strikt noodzakelijke ‘rij ouders’ van uitspelende teams. Zij hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Bij het betreden van de horeca van de sportaccommodaties moet dit wel.
- Ouders of begeleiders van zwemleskinderen mogen mee naar binnen en helpen bij het omkleden op vertoon van een coronatoegangsbewijs. Zij mogen niet mee de zwemzaal in.
- Het coronatoegangsbewijs is verplicht bij doorstroomevenementen: dit zijn evenementen waarbij publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.