De plastic tafeltennisbal zal op internationaal niveau per 1 juli 2014 haar intrede doen. Na het overstappen van de 38 mm naar 40 mm bal wederom een aanpassing van de sport. Directeur Tafeltennis Achim Sialino blikt vooruit op de introductie van de volledig plastic bal. Tevens gaat hij in op de achtergrond van de plastic bal en over de introductie in het Nederlandse tafeltennis.
Wat is de achtergrond van de invoer van de plastic bal?
Tijdens de ITTF-vergaderingen van de laatste tijd heb ik vernomen dat de oorzaak ligt in de zeer milieuonvriendelijke productie van celluloid. Dit was voor het IOC ( Internationaal Olympisch Comité) aanleiding de ITTF erop te wijzen dat zij zich tijdens Olympische Spelen niet willen identificeren met deze milieuonvriendelijke situatie. Dit is een jaar of vier tot zes geleden.
De ITTF heeft op basis hiervan onderzoek gedaan om naar alternatieven te zoeken. De plastic bal is als enig mogelijke alternatief overgebleven. Ook heeft de Equipment Committee (Materiaalcommissie) van de ITTF tijdelijk de kwaliteitseisen verlaagd om de invoer van de nieuwe plastic bal te kunnen realiseren. Dit zegt indirect dus ook, dat de kwaliteit van de momenteel beschikbare en produceerbare ballen op dit moment nog niet het gewenste hoge niveau van de celluloid bal heeft bereikt. Hier wordt -volgens een mededeling van de ITTF- wel hard aan gewerkt.
Wat gebeurt er op 1 juli 2014?
De ITTF heeft op de afgelopen vergadering in Japan het eerder in Parijs genomen besluit bevestigd om de plastic bal vanaf 1 juli 2014 bij internationale toernooien in te voeren. Hierbij zijn enkele uitzonderingen gemaakt zoals de EJK (Europese Jeugdkampioenschappen).
Wat doet de NTTB?
Het Hoofdbestuur van de NTTB heeft tijdens de afgelopen vergadering uitgebreid over de internationale situatie gesproken en is van plan om in de junivergadering een besluit te nemen over de nationale invoer van de plastic bal.
Hiervoor zal het Hoofdbestuur zich laten adviseren door internationale reacties op de ervaringen met het spelen met de nieuwe bal, het commentaar en de ervaringen van de technische staf en de nationale selectie en de mogelijkheden van de beschikbaarheid van de bal.
Tot nu toe zijn de eerste reacties (die soms ook via internet of social media te zien zijn) dat het verschil tussen een plastic bal en de celluloid ballen voor recreanten en gevorderde spelers gering is en dat op hoger niveau minder effect wordt geconstateerd. Bij heel hoog tempo wordt een minder stabiele vluchtlijn geconstateerd. Het Hoofdbestuur zal alle reacties verzamelen en beoordelen voordat een besluit wordt genomen.
Zijn de plastic ballen al te koop?
Op dit moment is dat bijna niet het geval: via internet heeft de NTTB na enkele pogingen twee verschillende merken kunnen bestellen om de plastic bal te testen. De bekendere merken, zoals van onze partner Tibhar, zijn op dit moment niet in staat een plastic bal te leveren. Zij verwachten dat dit in de maand juni wel het geval zal zijn. Gezien de invoerdatum van de ITTF op 1 juli voor internationale toernooien is dat natuurlijk heel erg kort en zeker voor een mogelijke verplichte invoer niet hanteerbaar en haalbaar. Zodra nadere informatie over de levering in Nederland beschikbaar is, zullen de bedrijven hierover zeker uitsluitsel geven.
Wat gebeurt er met de oude celluloid ballen?
Ik ga ervan uit dat bij de invoer van de plastic bal een ruime overgangsregeling wordt getroffen, net zoals dat bij de overstap van de 38 naar 40 mm bal het geval was. Ik ga er op dit moment vanuit dat de celluloid ballen zolang deze beschikbaar zijn en leverbaar zeker op lager niveau nog langere tijd gebruikt blijven worden.
Bron: NTTB