Sportcentrum De Helster, Elst
Iedere donderdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur is er gelegenheid voor senioren (55+) om te tafeltennissen.

De groep bestaat momenteel uit leden tussen de vijftig en ruim tachtig jaar. Het gaat niet er niet zozeer om de onderlinge wedstrijden te winnen, hoewel dat ook leuk is, natuurlijk. Een goede onderlinge sfeer is hier het belangrijkste.

Tussen het spelen worden wetenswaardigheden uitgewisseld. Een aantal leden heeft vroeger ook getafeltennist en het plezier van vroeger is hier weer terug! Maar er zijn ook leden die nu pas begonnen zijn en dat gaat prima samen in de 55+ groep.

Onder deze introductie zal met enige regelmaat nieuws en mededelingen uit de 55+ groep verschijnen.

 

Onlangs zei een lid tegen mij dat mijn spel nog steeds progressie vertoonde. Ik bedankte haar voor het compliment, maar zei er niet bij dat dit me niet is komen aanwaaien. Om vooral de nieuwe leden die allemaal competitie spelen het iets gemakkelijker te maken om hun kampioensaspiraties ook te realiseren, wil ik hierbij iets van mijn trainingsschema prijsgeven.
Mijn trainingsmethoden zijn onorthodox en spruiten voort uit de periode dat ik nog als haptonoom Bettine Vriesekoop naar het Europese kampioenschap begeleidde.

  1. De voorbereiding.
    Elke morgen na het ontbijt de afwas doen. Het warme water rond de polsen zal de gewrichten versoepelen. In de loop van de ochtend of vroeg in de middag neemt u de stofzuiger ter hand en de heen en weer gaande bewegingen zullen ook weer een weldadige invloed op uw polsen hebben. Nat het avondeten het afwaspatroon herhalen, zodat u 's avonds met soepele polsgewrichten aan de wedstrijden kunt beginnen. Bijkomend voordeel: het thuisfront zal zeker, na deze door u verrichte activiteiten, een oogje dichtknijpen als u een keertje een uurtje later thuiskomt.

  2. De wedstrijd zelf.
    In de eerste plaats geen eigen batje meenemen in een mooi foedraal. Hoe meer materiaal u aanvoert, hoe zwakker en onzekerder u overkomt bij de tegenstander. Leg uw batje op een vaste plek in de voorraadkast. Vóór het begin van de wedstrijd neemt u quasi nonchalant uw batje uit de kast en doet alsof u een willekeurig batje heeft genomen. U kijkt daarbij de tegenstander aan met een blik van: het maakt mij niet uit met welk batje ik speel. Uw tegenstander zal na het aanschouwen van zoveel machtsvertoon in grote vertwijfeling geraken. Na het inspelen geeft u uw tegenstander een hand en wenst hem een prettige wedstrijd toe. U blijft echter zijn hand stevig drukken, zodat de bloedsomloop ernstig wordt belemmerd. Als de hand een blauwe kleur begint aan te nemen, laat u hem los. De harde smashes die de tegenstander in gedachten had kan hij die avond wel vergeten.

  3. Bega ook niet de fout om tussendoor grote glazen frisdrank of bier te nuttigen. Ze zijn te zwaar en daardoor belast u uw polsgewrichten overmatig. Neem daarom een jonge klare of een jägermeister.  Het kiep-effect zal uw polsen ten goede komen. Ondergetekende won door de toepassing van deze methode op het sinterklaastoernooi een speculaaspop!
     
  4. Mocht u nog vragen hebben of anderzijds op bovenstaande willen reageren, mail dan naar

Jan Schaepkens